Armoede is onvrijheid

Categorie: Nieuws Gepubliceerd: woensdag 08 mei 2019 Geschreven door Super User
Armoede

Op zondag 5 mei zat ik in de kerk en zong lied 335 waarin de woorden: “ gerechtigheid brengt vrede voort” klinken. En ik dacht: armoede is onrecht, en armoede is onvrijheid, ongerechtigheid. Mensen met weinig inkomen hebben er onder te lijden dat ze dusdanig beperkt worden in hun mogelijkheden, dat hun gevoel van vrijheid daardoor onder druk staat. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Het gaat velen in dit rijke vrije land helemaal niet goed, de onzekerheid in hun bestaan neemt almaar toe, en daar is met goede inkomenspolitiek best wel wat aan te doen, echter de wil ontbreekt, dat gevoel voor gerechtigheid is eenvoudigweg niet aanwezig. De laatste jaren onder de opeenvolgende kabinetten Rutte tonen aan de ene kant dat het aantal rijke mensen (112.000 miljonairs) almaar toeneemt en aan de andere kant  kent dit land ook steeds meer (werkende) armen ( 599.000) mensen die moeten rondkomen van 1000euro per maand of minder wanneer ze alleenstaand zijn of schulden hebben.

Tijdens de kabinetten Rutte is het aantal kinderen dat in armoede leeft in Nederland verdubbeld en ondertussen is ook het aantal miljonairs verdubbeld. Dan is dit niet anders dan het falen van de politiek en helaas ook een goede voedingsbodem voor ontevredenheid en haat. Dat moeten we met elkaar niet willen.

Ongeveer de helft van Nederland woont buiten de steden, echter buiten de steden worden de voorzieningen steeds minder. Kijk eens naar de zorgvoorzieningen en ook de bereikbaarheid. De ouderen met slechts AOW en een klein pensioen zijn daarvan als eersten de dupe. En dat geldt ook voor alleenstaanden, bijstandsgezinnen die iedere euro twee keer moeten omdraaien. Kijk eens naar de positie van de 8,8 miljoen chronisch zieken in Nederland die zijn aangewezen op zorgvoorzieningen, veel van deze mensen voelen zich uitgerangeerd en weggeschoven. Daar moet de politiek iets aan doen, dan win je het vertrouwen in de politiek weer terug. Gelijke kansen voor alle kinderen? Ja graag, dat onderschrijf ik van harte. Geen kind zou moeten opgroeien in armoede, echter de realiteit is helaas anders. We hebben daarom in Nederland en in Europa een sociaal offensief nodig, meer sociale gerechtigheid, dan komt het tot gelijke kansen.

Addy Stoker

Voorzitter Verenigd Links-Feriene Lofts 

Hits: 1961