Nieuwsbrief 14 Verenigd Links - februari 2019

Redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Van de voorzitter
Provinciale verkiezingen
De samenwerking met de PVDA in het kader van de provinciale en waterschap verkiezingen loopt tot nu toe prima. Je wordt erbij betrokken en dat geldt ook voor de campagnealijctiviteiten. Onlangs heb ik de posters voor Westeinde rondgebracht, en hoewel sommigen wel verbaasd opkeken dat de voorzitter van Verenigd Links PVDA posters rondbracht, de ontvangst was hartelijk. Binnenkort help ik ook nog een keer mee met flyeren. Samen aan de slag, dat is dus echt Verenigd Links..
Addy Stoker
Alleenstaanden de dupe
In de plannen van het kabinet Rutte III komen eenpersoons huishoudens minder snel in aanmerking voor een huurhuis in de sociale sector. Voor die groep Nederlanders gaat de inkomensgrens omlaag. Wat de nieuwe inkomensgrenzen precies worden, zoekt het kabinet nog uit. het kabinet wil dat niet méér Nederlanders in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Dat is dus bepaald geen sociale keuze van dit kabinet. Het is te hopen dat dit kabinet na de verkiezingen voor Provinciale Staten haar meerderheid verliest in de eerste Kamer.
Zorgval
Rinske Balsma attendeerde ons op het verschijnsel zorgval. Wat is de zorgval? Ouderen met dementie die op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis krijgen minder zorg en betalen daarvoor nota bene een hogere bijdrage. Ook raken ze vaak hun vaste begeleider, de casemanager kwijt. Hoe komt dat?
Zorg vanuit de WMO en Wet Langdurige Zorg.
Zo lang mensen met dementie thuis wonen, worden hun huishoudelijke hulp, dagbesteding en casemanager door gemeenten en zorgverzekeraars betaald. Deze hulp valt onder de WMO ( Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de ZVW ( zorgverzekeringswet). Wanneer er meer zorg nodig is en het thuis wonen niet meer gaat, verhuizen mensen met dementie meestal naar een verpleeghuis met 24uurs zorg. Deze zorg valt onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg).
Wie betaalt dat?
De Rijksoverheid betaalt de WLZ, wanneer je een indicatie voor de WLZ hebt, dus voor verpleeghuiszorg val je onder deze wet. Ook wanneer je op de wachtlijst staat. De WLZ gaat uit van een vast bedrag per persoon en niet van de gewenste behoefte aan zorg. Daardoor krijgen mensen die op de wachtlijst staan minder zorg dan ze nodig hebt. Dus voor verpleeghuiszorg, val je onder deze wet. Ook wanneer je op de wachtlijst staat. De WLZ gaat uit van een vast bedrag per persoon en niet van de gewenste behoefte aan zorg. Daardoor krijgen de mensen die op de wachtlijst staan minder zorg dan ze nodig hebben. En dat terwijl de behoefte aan zorg in de periode van de overgang van thuis naar het verpleeghuis juist groter en dringender is dan voorheen. En daarvoor betalen ze ook nog eens een hogere eigen bijdrage.
Wel op de wachtlijst, geen casemanager
En eenmaal op de wachtlijst verliezen mensen met dementie vaak hun vertrouwde casemanager die voor een warme overdracht kan zorgen wanneer iemand naar het verpleeghuis verhuist. Deze wordt namelijk niet door de WLZ vergoed. Mantelzorgers noemen de casemanager dementie de belangrijkste steunpilaar om het thuis langer vol te kunnen houden.
Gevolg: aanvraag wordt uitgesteld
Door deze onwenselijke situatie stelt een deel van de mensen met dementie en hun familie de aanvraag voor een indicatie WLZ (verpleeghuiszorg) zo lang mogelijk uit. Net zo lang tot het echt niet meer gaat en er een crisisopname volgt. Bij een crisis opname wordt de persoon met dementie acuut in een verpleeghuis opgenomen. Het gaat dan om het eerste de beste verpleeghuis met plek. Vaak verder weg. Meestal niet het verpleeghuis van iemands keuze. We zien dat het aantal crisisopnames momenteel stijgt. Er zijn schattingen dat circa 5000 mensen te maken hebben met de zorgval.
Het is zaak dat we de politieke beleidsmakers bewust maken van dit feit zodat het opgelost kan worden.
Hits: 2027