Waardeloos

Categorie: Nieuws Gepubliceerd: dinsdag 01 januari 2019 Geschreven door Super User

Het kabinet Rutte 3 kondigde met trots aan maatregelen te nemen om iets te doen voor de mensen die kampen met schuldenproblematiek. Echter de uitvoering van die belofte is waardeloos. Een wet die het leven van mensen met schulden makkelijker moet maken, is twee jaar uitgesteld.

De nieuwe wet vereenvoudiging belastingvrije voet kan mensen met schulden honderden euro’s per maand schelen.

De zogeheten belastingvrije voet is een minimum inkomen  voor een schuldenaar. Een gerechtsdeurwaarder mag op dat bedrag geen beslag leggen. Dat minimum inkomen is 90 procent van het bijstandsniveau en wordt verhoogd met bijvoorbeeld reiskosten, ziektekosten en alimentatie. Omdat schuldenaars gegevens over dit soort lasten zelf moeten aanleveren, en hun administratie nogal eens niet op orde is, wordt de belastingvrije voet regelmatig te laag vastgesteld en zit de schuldenaar ondertussen op een houtje te bijten.

Links is het er over eens dat mensen in de schulden beschermd dienen te worden tegen deurwaarders en incassobureaus die zich niet netjes gedragen, terwijl dit centrum rechtse kabinet  zo’n broodnodige maatregel nu twee jaar voor zich uitschuift.   Door een nieuwe wet worden dan de gegevens aangeleverd door de belastingdienst en het UWV, aan de deurwaarder. Echter die zeggen deze taak nu nog niet te kunnen uitvoeren. De komende tijd zullen er door het beleid van dit kabinet alleen maar meer mensen in de schuldsanering komen omdat de levensmiddelen duurder worden door de BTW verhoging, de energierekening hoger wordt en de zorgkosten stijgen.

Voor mensen in de schuldsanering heb ik een advies: ga na of je belastingvrije voet klopt, zo niet laat die bijstellen. Rutte 3 geeft aan met tijdelijke maatregelen te komen, echter voor veel mensen is wel duidelijk dat dit kabinet het bedrijfsleven op zijn wenken bedient, terwijl mensen zonder betaald werk op een houtje mogen bijten, ik heb er maar één woord voor: waardeloos.

Addy Stoker
Voorzitter Verenigd Links

Hits: 1200