Moreel verwerpelijk

Categorie: Nieuws Gepubliceerd: dinsdag 25 december 2018 Geschreven door Super User

Toezichthouder DNB ( de Nederlandse Bank) zal niet toetsen of het ING bestuur nog wel geschikt is om de bank te leiden. De top kwam in opspraak door een witwasaffaire, die is geschikt voor 775 miljoen euro. De regels van de DNB schrijven voor dat zij een bestuurder van een financiële instelling kan toetsen als er een redelijke aanleiding is. Dat is het geval bij ING, dat heeft toegegeven dat het jarenlang de regels tegen het witwassen heeft overtreden.

Het gaat hier over de Wwft, de wet ter voorkoming van witwassen en het voorkomen van terrorisme. De ING heeft niet voorkomen dat bankrekeningen van de ING in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen  euro’s.  Ook  was er sprake van schuld witwassen.

Enkele voorbeelden; een internationale Telecomprovider ( Vipelcom en haar dochterbedrijf Silkway holding).  boekte voor tientallen miljoenen Dollars aan steekpenningen via haar ING bankrekeningen over naar een onderneming waar de dochter van de toenmalige premier van de toenmalige president van Oezbekistan achter zat.

Ook heeft een handelaar in damesondergoed volgens het OM ca. 150.000.000  euro witgewassen via bankrekeningen bij ING.

Dit is natuurlijk kwalijk, want de ING bestuurders doen iets dat moreel verwerpelijk is, namelijk het overtreden van de regels tegen het witwassen van geld. De bank die toch al enorme winsten maakt en de boete van 775 miljoen euro  gemakkelijk kan betalen schikt, echter de verantwoordelijken blijven gewoon zitten en/of gaan vrijuit, geen smetje op hun blazoen. Weer moeten we vaststellen dat witte boorden praktisch overal mee wegkomen, terwijl er voor Jan Modaal een heel ander regime geldt.

Addy Stoker

Voorzitter Verenigd Links.

Hits: 791