OPROEP VAN DE GEMEENTERAADSFRACTIE VAN VERENIGD LINKS EN DE VERENIGING PEL!
Vereniging PEL en de gemeenteraadsfractie van Verenigd Links zijn op zoek naar mensen die concrete ervaringen hebben met:
1. Boetes of "maatregelen" opgelegd door Sociale Zaken of andere vervelende ervaringen met SZ.
Bijvoorbeeld:
Sociale Zaken vond dat u teveel uitkering hebt gehad en eist dat terug. Bovendien legden ze u een flinke boete op.
Sociale Zaken vond dat u "fraude" had gepleegd en legde u een flinke boete op.
U vulde een formulier verkeerd in omdat u verkeerd begreep wat men vroeg en Sociale Zaken zegt dat u "gefraudeerd" hebt.
U vroeg bijstand aan en kreeg twee gesprekken achter elkaar bij Sociale Zaken. (Is standaard) Na het tweede gesprek wil men meteen met u mee "op huisbezoek". Want "u woont hier toch maar 10 minuten vandaan…" (waar gebeurd)
Sociale Zaken eist dat ze bij u langs komen voor een huisbezoek "anders heeft het consequenties voor uw uitkering" zo wordt gedreigd.
2. Mensen (in de bijstand of andere uitkering) die vinden dat hun privacy is geschonden door bijv. Sociale Zaken of een welzijnsinstelling, bijv. door een Sociaal Team.
Bijvoorbeeld:
U komt bij Sociale Zaken om iets te vragen en zij vragen hoe het gaat met… En dan beginnen zij te vragen naar iets heel anders, wat u eerder had verteld aan bijv. een Sociaal Team… Hoe kan dat?!
U moet op gesprek komen bij Sociale Zaken en zij willen dat u uw huisarts vraagt om het medisch dossier omdat Sociale Zaken dat wil inzien.
Er komt een meisje van 19 jaar o.i.d. bij u aan de deur. Ze kan zich niet legitimeren, maar wil een gesprek met u en ze blijkt van of Sociale Zaken of van een Sociaal team al allerei privacy-gevoelige gegevens over u bij zich te hebben…
Er zijn nog legio van dit soort voorbeelden. Heeft u ook vervelende ervaringen met Sociale Zaken of met de IOAW, de IOAZ, de WAJONG (UWV-uitkering) of vind u dat uw privacy werd geschonden door instanties als Sociale Zaken, UWV, een Sociaal Team ed.?
MELD UW ERVARINGEN: BEL, MAIL OF SCHRIJF NAAR:
Gemeenteraadsfractie Verenigd Links Vereniging PEL
Telefoon: 058-2886257 Jan van Olffen Telefoon: 058-2671636 (b.g.g. antwoordapparaat)
Telefoon: 06-15353845 Addy Stoker E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (kantoor)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (secretariaat)
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Postadres: Marowijnestraat 8-C 8931 BT Leeuwarden
De Friese verwachtingen over de krimp komen niet uit.
De Friese gemeenten schreven de afgelopen tijd meer overlijdensakten in dan geboortebewijzen. En dat betekent dat de krimp eerder doorzet dan verwacht. Volgens de jongste prognoses van het Friese Provinciebestuur zou de natuurlijke aanwas tot rond 2027 positief blijven, maar die verwachting komt dus niet uit. wat zou er dan nu moeten gebeuren? Je kunt de krimp het beste aanpakken door perspectief te bieden. De krimp en de daarmee samenhangende leegloop zijn mede het gevolg van het in de afgelopen jaren gevoerde beleid, waarbij te weinig is geïnvesteerd in een normale ontwikkeling van o.a. de werkgelegenheid. En wat doet het huidige provinciebestuur waarvan de SP deel uitmaakt? Het voorliggende plan om nieuwe banen te scheppen niet uitvoeren..
Verder zijn de Kleine bedrijven te weinig in beeld, terwijl dat de motor is van de Friese economie. De krimp kunnen we aanpakken door de mensen die er wonen perspectief te bieden. Perspectief op werk, op behoud van voorzieningen en een geschikte woning. Immers een goede spreiding van betaalbare woningen over de provincie is belangrijk voor het tegengaan van bevolkingskrimp. Jongeren moeten woonruimte kunnen vinden in hun eigen omgeving. Fryslân kent krimp, daarom is er ook genoeg ruimte met het oog op de vluchtelingen problematiek. Zo heeft elk nadeel ook weer z’n voordeel..
Addy Stoker
Voorzitter Verenigd Links
De knop om met 3xgroenlicht
Het klinkt onmogelijk: met één regeling werken aan CO2-reductie, armoedebestrijding en het scheppen van werkgelegenheid. Toch kan het op een vrij simpele manier. Met 3xgroenlicht.
De Coöperatieve Vereniging ‘3xgroenlicht’ heeft een concept bedacht waarmee CO2-reductie, armoebestrijding en werkloosheid met één regeling worden aangepakt. Dat klinkt als een utopie, maar toch is het werkelijkheid. Het concept is eenvoudig, effectief en transparant.
Hoe werk het?
In onze huidige samenleving is vervoer onontkoombaar. Woon-werkverkeer én reisverkeer zorgen dagelijks voor de nodige kilometers en CO2-uitstoot. Deze uitstoot is te compenseren en neutraliseren voor slechts één cent per persoon per gereden
Vluchtelingen in Nederland in een rauwe realiteit.
Door Elcke Bonsen
Sinds mei van dit jaar zijn mijn partner en ik als artsen betrokken bij de medische hulpverlening aan vluchtelingen zonder verblijfsvergunning, de zogenaamde ongedocumenteerden, in Nederland.
Voordat we in mei in een groot tentenkamp van de ongedocumenteerden in Ter Apel geconfronteerd werden met het leed en lijden van deze mensen dachten we eerlijk gezegd dat de opvang en hulpverlening voor deze groep mensen goed geregeld was in Nederland.
Per toeval kwamen we terecht in het grote vluchtelingenkamp in Ter Apel. We hebben daar verschillende dagen uitgebreide medische spreekuren gehouden, in een tent, met beperkte middelen. De verhalen en de lichamelijke gezondheidstoestand van de mensen schokten ons enorm.
De vluchtelingen vertelden ons over de positie waarin ze zaten en hoe de samenleving met hun omgaat. Sommigen zitten al jaren in een asielprocedure, maar leven wel op straat, in een zeer rauwe realiteit. Overgeleverd aan willekeur.
De toegang tot medische zorg is zeer moeizaam, niet alleen voor simpele vragen maar ook voor urgente medische zorg bestaan er hoge drempels. De eenvoudigste manier om aan zorg te komen schijnt dan maar een zorgpasje van een -wel legale- kennis te lenen.
De mensen zonder documenten zijn zeer kwetsbaar in onze samenleving. Uitbuiting en misbruik liggen snel op de loer. Bij misstanden of delicten durven de ongedocumenteerden geen aangifte te doen uit angst om opgepakt te worden of men wordt überhaupt niet aangehoord aangezien men geen geldige papieren heeft en dus officieel niet bestaat.
Helaas vallen binnen Nederland grote groepen mensen tussen wal en schip, want zonder geldige papieren bestaat een mens niet.
Gelukkig zijn er natuurlijk ook veel mensen die zich wel om deze groep bekommeren. Veel Nederlanders zetten zich in en verzorgen voedsel, proberen een goede advocaat te organiseren, geven Nederlandse les, verlenen een schuiladres etc..
Natuurlijk waren onze medische spreekuren in de tent in Ter Apel maar een druppel op de gloeiende plaat. Daarom blijven we ons sindsdien inzetten voor de medische hulp aan ongedocumenteerden in Nederland. En met ons veel andere Nederlanders die vinden dat mensenrechten om te beginnen in ons eigen land nageleefd dienen te worden.