Nederland is verarmd

Categorie: Nieuws Gepubliceerd: dinsdag 14 april 2015

Mark Rutte ziet de armoede niet zo, eerder zei hij al dat er in Nederland geen armoede zou bestaan. Terecht kan men zich daarom de vraag stellen of deze premier wel de premier is van alle Nederlanders. Want ondertussen bestaat er tijdens zijn regering wel degelijk armoede in dit land. De blinde vlek van deze coalitie is de mens zelf en zeker de kwetsbare mens. Ik durf het debat aan over de stelling dat Nederland is verarmd. Naast de torenhoge schuld is ook de kwaliteit van het leven verminderd. In de discussie over de staatsschuld wordt nooit de vraag gesteld wie eigenlijk de schuldeisers zijn. In Nederland  kom je dan al snel uit bij de pensioenfondsen, de banken en de verzekeraars. Hun claims op belastinginkomsten via de rente op staatsschulden beperken hun risico’s op beleggingen en dragen bij aan uitkering van de rente op spaarrekeningen en dividenden en voor uitkeringen bij verzekeringen ( schade, zorg, lijfrente). Bij al dit rondpompen van geld blijft echter flink wat aan de strijkstok hangen, aan bonussen en dergelijke. De bank en beleggingswereld is een dure wereld. Vermindering van de staatsschuld is dus zeker een nuttig doel, maar het tempo ervan dient afgewogen te worden tegen andere nuttige doelen.

De kwaliteit van het leven is verminderd, het beleid van dit kabinet heeft een verwoestend resultaat op onze samenleving. In de zorg is het een puinhoop, het openbaar vervoer zit in een diep dal, justitie is uit balans en de volkshuisvesting stort in. Verder wordt er steeds hartstochtelijker geknaagd aan de sociale zekerheid en is ons onderwijs inmiddels het lachertje van Europa.

Het proces van afkalving is ook zichtbaar in de verminderde aandacht voor natuur en milieu, je ziet het terug in de discussie rondom de megastallen en de zoutwinning in onze regio, de plannen voor gaswinning bij Terschelling. Het wordt tijd voor een andere kijk op natuur en milieu. Het kabinet gaat op de ingeslagen weg voort, terwijl alle alarmbellen rinkelen.

Drs. Jan van den Hoff

Voorzitter Verenigd Links Harlingen    

Hits: 1772