Struisvogelpolitiek

Categorie: Blog Gepubliceerd: donderdag 06 juli 2017

Er is in Leeuwarden veel aan de hand in het Sociaal Domein. In een poging om te bezuinigen gaat er veel verkeerd. Verenigd Links ontvangt vooral meldingen van mensen die aangeven dat  beslissers ontrecht op de stoel van de medicus gaat zitten. Twee voorbeelden: een mevrouw vroeg een vervoersvoorziening aan, en de beslisser zei, dat het belangrijk was om vooral dit jaar die heupoperatie te doen en ze moest steunzolen laten aanmaken, dan was een vervoerspas waarschijnlijk overbodig volgens de beslisser, uitkomst: een pas voor één jaar..

Tweede voorbeeld: voor een jongen ligt er een indicatie van het Autisme Centrum Nederland, een dochter van het UMCG. Dit wordt dan weer in twijfel getrokken door beslissers, wat doe je als aanvrager wanneer zelfs de indicaties van zulke gespecialiseerde instellingen als dubieus worden neergezet? Dat geeft aanvragers een machteloos geval. Ik vroeg aan de wethouders ( van Hall, CDA en Ekhart PVDA) hoe dit voorkomen kan worden wanneer er nog verder in de budgetten wordt gesneden, het antwoord was ontkennend, het werd beschouwd als verkiezingsretoriek en er was toch een klant tevredenheids onderzoek geweest en daar kwam het beleid er goed uit..

Wij hebben de ervaring dat men in Leeuwarden graag struisvogelpolitiek bedrijft, meldingen van burgers worden doorgaans niet echt serieus genomen, dat zijn incidenten en als je dat zo neer zet dan hoef je er daarna ook niets meer mee te doen. Zo heeft het ook ander halfjaar geduurd voordat men de meldingen over Caparis serieus nam. Wij hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt want de meldingen die wij nu regelmatig binnenkrijgen inzake sociale wijkteams liegen er niet om. We weten dat ze het druk hebben, er blijkt toch veel mis te zijn rondom de afhandeling van diverse aanvragen op het terrein van de WMO, vooral in de communicatie en de snelheid van procedures.

Het college wil verder bezuinigen, echter al dat gedoe over geld hoort niet ten koste te gaan van al die mensen die hulp nodig hebben, dat is nu maar al te vaak wel het geval.

Addy Stoker

Verenigd Links   

Hits: 481