Uitbuiting

Categorie: Blog Gepubliceerd: dinsdag 19 september 2017 Geschreven door Super User

Een vreemde ervaring is het toch wel wanneer je leest in de monitor werk en inkomen die in de gemeente Leeuwarden is verschenen. Vooral het verhaal over Flextentie. In 2016 zijn er in Leeuwarden 66 mensen volgens die methode aan het werk gegaan. Hoe werkt het? Voor 12 euro per uur kunnen ondernemers via het bedrijf Flexentie bijstandsgerechtigden inhuren voor tijdelijke of flexibele klussen in bijvoorbeeld horeca, schoonmaak of detailhandel. Deze bijstandsgerechtigden verdienen dan 2 euro per uur bovenop de uitkering en Flextentie deelt dan de overige tien euro met de gemeente. PVDA wethouder Ekhart is er heel tevreden over, maar bij mij voelt het niet goed, aan het werk voor 2 euro per uur?? Ik weet niet hoe het u vergaat, ik zie dit toch als een vorm van uitbuiting.

Geef die deze mensen normaal, eerlijk betaald werk. Verder is het zo dat het aantal uitkeringsgerechtigden in 2016 is gegroeid tot 6182. Je kunt dus zeggen dat het werkgelegenheidsbeleid in deze gemeente tekort schiet. De focus ligt teveel op vrijwilligerswerk. In 2017 wordt er economische groei verwacht. Je ziet dat de economie floreert, en de tweedeling groeit ook in onze gemeente. teveel mensen merken helemaal niets van deze economische groei, veel mensen zijn alleen maar bezig om te overleven, en dat moet echt anders.

Gemeenten zijn sinds enige tijd verplicht om te toetsen of reïntegratie trajecten betaald werk verdringen. Helaas houdt Leeuwarden zich op dit punt niet aan deze verplichting. Alleen wanneer ze het toevallig tegenkomen (of Verenigd Links het weer eens doorgeeft). Doen ze er iets mee. Wanneer je de monitor leest, kom ik tot de conclusie, zo kan het niet langer....

Addy Stoker

Verenigd Links

Hits: 498