Lionitas verdient beter

Categorie: Blog Gepubliceerd: maandag 04 september 2017

Nu de mist is opgetrokken rondom het Cambuurstadion wordt pijnlijk duidelijk dat de breedtesport beter verdient dan het nu krijgt. Wethouder Deinum denkt voor de verkiezingen mooi gescoord te hebben, terwijl zijn collega Ekhart ondertussen atletiek vereniging Lionitas afknijpt.

dat is belangrijk vast te stellen nu de nieuwe nota over het sportaccomodatiebeleid er aan komt. In de oude nota lees je over de atletiek vereniging: " tot een ledental van ongeveer duizend leden kan een atletiekvereniging goed uit de voeten op een volwaardige accomodatie met een 6-laans 400 meterbaan en een 8- laans sprintbaan. Leeuwarden beschikt over voldoende ruimte voor technische nummers".

dat is echter foutief want er is helemaal geen 8-laans sprintbaan aanwezig. en de Atletiek Unie keurde de baan volledig af voor nationale en internationale wedstrijden en de technische voorzieningen werden als onvoldoende beoordeeld.

na de nodige strubbelingen werd er binnen de begroting van de Gemeente voor het jaar 2017 een bedrag van 550.000 euro vrijgemaakt voor de renovatie.

Tijdens de uitvoering bleek het mee te vallen met de kosten omdat een asfaltlaag niet vervangen behoefde te worden, een meevaller van 100.000 euro.

De gemeente stond (staat) echter niet toe dat deze meevaller verder voor het project wordt ingezet. En wethouder Ekhart knijpt Lionitas af. Hiermee geeft de wethouder aan dat er ook op dit punt bij hem sprake is van een zeer beperkte blik. De atletiekbaan is onderhouden maar niet bij de tijd gebracht, verder ontwikkeling van die prachtige atletieksport is blijkbaar niet gewenst.

Leeuwarden is Culturele Hoofdstad 2018, en waar overal ter wereld de atletieksport beschouwd wordt als culturele sport en de basis van gezond bewegingsonderwijs wordt het hier door het College gezien als een kostenpost.

Waar ooit de basis gelegd werd van Sifan Hassans carriére, wordt nu de toekomst van andere talenten tekort gedaan.

Bij Lionitas vindt men de hele operatie grosso modo een zwak geregiseerd en slecht to uitvoer gebracht proces met een fikse uitloop. Daar komt nog bij dat de Vereniging op geen enkele wijze is betrokken bij de daadwerkelijke uitvoering. De wensen van de club zijn grotendeels terzijde geschoven, terwijl er wel geld voor was binnen de begroting. PVDA wethouder Andries Ekhart heeft de kans voorbij laten gaan om nu in een stad als Leeuwarden een baan neer te zetten die de moeite waard is, waar ook volwaardige wedstrijden gehouden kunnen worden. Andere (kleinere ) steden in het Noorden blijven ons nu voor op dit gebied. Terwijl we juist ook zouden moeten inveseren in de breedtesport. Ik ben blij dat er een nieuw Cambuurstadion komt, dat is echt top, maar ik snap ook wel dat andere sportorganisaties ook op een positieve houding rekenen.

Addy Stoker

lijsttrekker Verenigd Links

Hits: 1169