Over ons

Verenigd Links heeft als insteek opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, armoedebestrijding en gelijke behandeling, gelijke kansen voor iedereen. Met als basis respect, solidariteit en loyaliteit naar elkaar toe.

Stop airport Lelystad

Actie Airport Lelystad

Vanuit Verenigd Links Assen en Weststellingwerf wijst men op de problemen die ontstaan wanneer Lelystad Airport in 2018 een nieuwe baan opent. Dan passeren er ongeveer 4000 vluchten op een hoogte v...

Even voorstellen...

Het alternatief  

Verenigd Links heeft als insteek opkomen voor de zwakkeren in de samenleving, armoedebestrijding en gelijke behandeling, gelijke kansen voor iedereen. Met als basis respect, solidariteit en loyalit...

Europees leger geen goed idee

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Jüncker,pleit voor een Europees leger. Europa moet daarmee aan Rusland tonen dat ze haar waarden verdedigt.

Met een Europees leger kan Europa geloofwaardig op dreiging reageren vindt Jüncker. “dat leger zou ons helpen een gezamenlijke buitenlandse en veiligheidspolitiek te voeren en gezamenlijk de verantwoordelijkheid van Europa op ons te nemen”, zei hij in een interview in de Duitse krant Die Welt.

Dat is beslist geen goed idee. Er is in Europa sprake van een gespannen situatie, dan is het veel beter om te laten zien dat je vrede wilt. Laat in plaats van te roepen om een Europees leger merken dat je geen spanning maar ontspanning wilt in de verhouding tussen Oost en West. Europa gaat er altijd prat op dat er dankzij de EU vrede is. Handel daar dan ook naar nu de Koude oorlog weer de kop op steekt.

Verder is het bezwaarlijk vanuit democratisch oogpunt. Zware beslissingen rondom een Europees leger moet je nooit neerleggen bij een Euro commissaris, want die zijn niet democratisch gekozen, ze zijn slechts benoemd.

De roep om een Europees leger richt zich nadrukkelijk tegen Rusland. Terwijl we vrede nodig hebben en het vijanddenken van Jüncker daar helemaal niet in past.

Addy Stoker

Voorzitter Verenigd Links